beavatkozások

Arcfiatalítás

Az arcbőr rugalmasságának változásával, vízmegkötő-képességének csökkenésével, zsírszövetének mennyiségi és helyzetbeli változásával alakul ki a nem kívánt, jellegzetes változás az idő múlásával. Egyértelmű jelek jönnek létre, melyek mutatják, hogy hol, milyen súlyosságú változás van, ám azt is jelzik, hogy ez milyen eljárással javítható.

A bőrön ráncok jönnek létre, melyek, ha nyugalmi helyzetben nem láthatóak, csak mozgatásra jelennek meg, akkor a mozgást előidéző izom működésének bénítása injekciós kezeléssel a legcélravezetőbb eszköz. Amennyiben a ránc nyugalmi helyzetben is jelen van, úgy az kollagén-, zsírszövetvesztést, volumenhiányt jelez, ezt megfelelő anyaggal pótolni kell, másképp nem korrigálható. Ez az anyag lehet sajátzsír-szövet, külső hatás által provokált, de saját szervezet által produkált kollagén (kollagén-indukciós eljárások pl. lézer, rádiófrekvenciás kezelés, szálbehúzás, dermaroller) vagy szintetikus hyaluronsav-készítmény. Megjelenhet a volumenhiány olyan helyen -szemkörnyéken-, vagy olyan mennyiségben -főleg középarcon, orcán- ahol szintetikus hyaluronsav adásának értelme megkérdőjelezhető, itt legmegfelelőbb a sajátzsír visszatöltése. Bizonyos területeken (szemkörnyék, felső-alsó ajak) szintén hasznosabb választás lehet sajátkollagén képzése, gyártása, mint akár torzulást okozó hyaluronsav választása. A volumenvesztés folyamata talán a középarcon a legtípusosabb: az arc félprofiljának fiatalosságot adó S alakja eltűnik, a középarc, járomív, orr-száj szöglet határzónák markánsabbakká válnak.

A mélyebb kötőszövetek szintén változnak, leginkább süllyednek a gravitációval. Amikor ez a süllyedés megjelenik, az állvonal területe elmosottá válik, vagy előrehaladottabb esetben erre a kontúrra akár rálóg a bőr, zsírszövet, akkor az előbb felsorolt egyszerűbb eljárások alkalmatlanná válnak, vagy csak nagyon rövid időre hozhatnak megfelelő változást. Gyakorlatilag az arcon ez a megereszkedés jelzi, hogy ilyenkor már a műtéti megoldás elkerülhetetlen. A műtéti eljárást, technikát, lényegében a kialakítandó hegek helyét, hosszát viszont a nyak bőrének és izomszerkezetének minősége, a nyak és áll egyre kevésbé karakteres szöglete szabja meg. A beavatkozás a hegek hosszától függetlenül legtöbbször a mélyebb kötőszövetek (SMAS) felfüggesztésével, rögzítésével történik, s így végezve ad tartósabb eredményt. Szerencsés helyzetben végezhetünk akár egészen rövid hegek (mindössze fül előtt és fülben vezetve) képzésével is látványos eredményt biztosító arcplasztikát, viszont laza nyakbőr, tokatáj közepén kialakuló húrszerű megjelenés hosszabb, akár több seb (halántéktájtól tarkótájig, ill. állvonal alatt) kialakítása nélkül nem javulhat.

A legmélyebb struktúrák -így a csont- változása is bizonyítottan megtörténik az öregedéssel, mely szintén hangsúlyosabbá teszi a volumenhiány megjelenését, s ez is kívánhat ezt korrigáló további beavatkozást, leginkább sajátzsír-töltést. Mivel a szövetek a felszíntől a mélyebb struktúrák felé különböző mértékben változhatnak, sőt a fej, arc tájékai szintén eltérően öregednek, így az említett eljárások, sőt a különböző régiók – szemkörnyék, szemöldök-régió, szájkörnyék- területének műtéti és nem műtétes korrekciói legtöbbször kombinált formában hozhatnak megfelelő eredményt.

Műtét történhet helyi érzéstelenítésben, kombinált kezelések végzésekor a műtéti idő hossza miatt mindenképp ajánlott általános érzéstelenítés, altatás választása. Műtétet követően kompressziós pánt viselése 2 hétig 24 órában indokolt. A varratok 2 héten belül távolíthatóak el, ám ez idő alatt a műtét után megjelenő bevérzések, elszíneződések is álcázhatókká, fedhetővé válnak, így a harmadik héttől általában vissza lehet térni a megszokott környezetbe. A műtét körüli tudnivalókról itt tovább olvashat.

Create a website or blog at WordPress.com