Információk

Az implantátumokról

A szükséges anatómiai igényeket kiszolgálandó az implantátumoknak különböző formai és héjazatú megjelenése lehet. Az implantátumok formájuk szerint lehetnek kerek vagy csepp alakúak, a csepp alakút anatómiai formának is nevezzük. Az adott formán belül különböző profilmagassággal rendelkeznek. A kerek implantátumoknak az átmérőjét jelölik, a csepp (más néven anatómiai) implantátumoknak szélessége és magassága is különböző lehet. Ezekkel a paraméterekkel nagyon változatos anatómiai igényt lehet kielégíteni. A természetes megjelenéshez csepp formát, vagy megfelelő anatómiai adottságok mellett akár kerek formát lehet választani, látványosabb megjelenés kerek implantátummal biztosítható.

Különböző héjazatok közül választhatunk. Sima és textúrált (azon belül nano-, mikro- és makrotextúrált) szilikonhéjazatú, és poliuretán felszínű implantátumokat különböztethetünk meg. Sima felszínű implantátumot használhatunk mindig, azonban ez csak kerek formában érhető el. A csepp alakú forma textúrált héjazattal létezik. Amennyiben az implantátumot fedő szövetvastagság nem elégséges a mirigyállomány alatti elhelyezéshez, de az izomzatot meg kell kímélnünk (pl. versenysportolók), akkor poliuretán héjazatú implantátumot érdemes választani. Ennek speciális felszíni tulajdonságai segítik az implantátum szinte azonnali kitapadását a környező szövetekhez, így az helyzetét behelyezést követően már nem tudja változtatni. Poliuretán héjazat jó választás az implantátum cserék megoldásához, bizonytalan anatómiai viszonyok rekonstrukciójakor is. A közelmúltban összefüggést vélnek felfedezni a héjazat textúráltsága és az ALCL betegség előfordulási gyakorisága között, azaz minél nagyobb a felszíni szemcsézettség, annál valószínűbb a betegség kialakulása.

Az implantátumok töltőanyagaiként elsődlegesen úgynevezett kohezív gél használatos. Ma már nagyon ritkán, főként rekonstrukciós céllal alkalmazunk csak sóoldattal töltött implantátumokat. Új keletű, de nagyobb méretű volumenpótlás esetén kifejezetten jó választás a kikönnyített gélszerkezetű gél töltőanyag, mely kb. 30%-os súlycsökkenést jelent.

Nagyon kevés kontraindikációja van az implantátumok használatának, a meglévő autoimmun betegség ilyen.

Create a website or blog at WordPress.com