beavatkozások

Felkarplasztika

Leggyakrabban a számottevő fogyás, de az alkati tényezők, vagy pusztán az életkor is előidézheti, hogy a felkar bőre megereszkedik, a kar megemelésekor, integetéskor csüng. Ez különösen nyáron, rövid ujjú felsőrész viselésekor okoz problémát, azonban ruha mögé rejtve sem marad észrevétlen, a kart vastagítja. Amennyiben a terület zsírszívása nem elegendő, a megnyúlt, kitágult felesleges szöveteket sebészileg eltávolítjuk, annak érdekében, hogy a felkar visszanyerje feszes kontúrját.

A felkarplasztikát kivizsgálást követően, altatásban végezzük, a műtét kb. 2-3 órát vesz igénybe. A hegvonalat ideális esetben csak a hónaljvonallal párhuzamosan vezetjük, ilyenkor a metszés a hónaljárokban szinte teljesen rejtve marad. Ha azonban a felesleges bőrlebeny számottevő méretű, akkor szükség van a felkar közel teljes hosszában vezetett metszésre is, ami akár a 30-40 cm-t is elérheti.

A beavatkozás után minimum egy éjszakát kórházban kell tölteni, ez idő alatt a műtéti sebben ún. szívódrén marad, amelyen keresztül vér- és sebváladék szabadon távozhat. Ha megszűnik a váladékozás, a dréncsövet eltávolítjuk. Kompressziós kötést (ruhát) helyezünk fel a felső végtagra, ami egyrészt a keringést javítja, de mérsékli a fájdalmat is, vérzéscsillapító hatással is bír, és segít a bőrnek visszanyerni tónusát. A kompressziós ruha viselése 6 hétig javasolt, emellett különösen ügyelni kell a sebvonal tisztántartására, hogy a fertőzést elkerüljük. Otthonában minimum 3 hétig kerülni kell a túlzott fizikai megerőltetést és a sportolást. Az első kontrollvizsgálatra 1 hét múlva, a varratszedésre 2 hét múlva kerül sor. 3, 6 és 12 hónap elteltével kell további ellenőrzésen jelentkeznie.

A szorítókötés eltávolítása után még duzzanat, ödéma, vérömleny torzíthatja a műtéti eredményt, a felkar végleges formáját csak hónapokkal a beavatkozás után éri el. A hosszútávú eredményhez javasolt a testsúly megtartására irányuló törekvés, és a rendszeres fizikai aktivitás.

A műtét sebészeti szövődményeként bevérzés, sebfertőzés, elhúzódó sebgyógyulás, esetenként a sebvonal mentén megjelenő nyirokcsorgás, a terület érzészavara előfordulhat. Ezek elkerülésére a gondos előzetes kivizsgálás, a precíz műtéti kivitelezés és a műtétet követő előírások betartása szolgál. Ha a műtét előtti teendőkről, a kivizsgálás menetéről, az altatás részleteiről vagy a műtét költségeiről szeretne részletes információkhoz jutni, kérjük olvasson tovább.

Create a website or blog at WordPress.com