beavatkozások

Gynecomastia

Férfiaknál alkati és hormonális tényezők okozhatják, hogy az emlő állománya megnagyobbodik. Ezt a többletet a mirigyállomány és a bőr alatti zsírszövet, vagy a kettő együttes fennállása okozza. Bizonyos esetekben a megjelenést tovább rontja, ha a mell nőies formájú, a bőr meglazul. A mellkisebbítés célja, hogy az emlők mérete csökkenjen, és a kívánt férfias formát visszanyerjék.

A beavatkozás előzetes kivizsgálást követően, altatásban történik, és kb. 1,5-2 órát igényel. Utána egy éjszakás kórházi bennfekvés szükséges. A metszésvonalat legtöbbször a mellbimbó-udvar körül félkörívben, de súlyosabb elváltozások esetében kiterjedtebben vezetjük, legtöbbször szükség van a környező területekről történő zsírszívásra is. A műtéti területre drén bevezetése szükséges, amennyiben azon megszűnik a váladékozás, a drén eltávolításra kerül, és a páciens otthonába távozhat. Összesen 6 hétig indokolt ún. kompressziós ruha viselése, ami a szövetek összetapadását segíti, a keringést javítja, és a fájdalomcsillapításhoz is hozzájárul. Hétköznapi aktivitás a felkar mozgatását kivéve, már a műtét után lehetséges, de a komolyabb fizikai megterheléstől még 3 hétig tartózkodni kell.

Kontrollvizsgálatra először 1 hét múlva kerül sor, ezt követően a sebet már víz is érheti, zuhanyozni is lehet. A további ellenőrzések megbeszélés szerint következnek. A végleges műtéti eredmény a műtét után fél-egy év múlva várható.

Esetleges szövődményként felléphet vérzés, duzzanat, átmeneti vagy tartós érzészavar az érintett területen, sebfertőzés. A sebvonal letapadása, ami behúzódást, deformitást okozhat, szintén a ritkán előforduló komplikációk közé tartozik. Mindezek elkerülésére a gondos előzetes kivizsgálás, a precíz műtéti kivitelezés és a műtétet követő előírások betartása szolgál. Ha a műtét előtti teendőkről, a kivizsgálás menetéről, az altatás részleteiről vagy a műtét költségeiről szeretne részletes információkhoz jutni, kérjük olvasson tovább.

Create a website or blog at WordPress.com