beavatkozások

Hasplasztika

Jelentős fogyást vagy szülést követően, olykor pusztán életkori sajátosságként hasfalunk veszíthet feszességéből. A megnyúlt, rugalmatlanná vált bőr legtöbbször nem nyeri vissza eredeti állapotát, ha a bikini vonalra rálóg, akkor úgynevezett kötényhas alakul ki. Túl azon, hogy ez esztétikai problémát okoz, higiéniai következménye is lehet. A kötényhas megszüntetésére egyetlen lehetőség a klasszikus hasplasztika. Ha testsúlyát csökkenteni szeretné, a tervezett hasplasztikát a tökéletes eredmény érdekében a fogyókúra után időzítse.

A műtétet előzetes kivizsgálást követően, általános altatásban végezzük. A beavatkozás átlagosan 1,5-3 órát vesz igénybe. A műtét során a feleslegessé vált bőrt eltávolítjuk, a sebszéleket a császármetszés hegéhez hasonlóan, de annál jóval hosszabban az úgynevezett “bikini vonalban” egyesítjük. Bizonyos esetben szükség van köldök körüli metszésre is ahhoz, hogy annak ideális helyzetét megtarthassuk. Ha a hasfal izomrétege is meggyengült, célszerű egyidejűleg a hasizomzat sebészi egyesítése is. Lehetőség van továbbá a környező testtájak zsírfeleslegének zsírleszívással történő eltávolítására is a hasplasztikával egyidejűleg, bizonyos területeken azonban ezt csak halasztva, egy év elteltével szabad elvégezni.

A műtéti területre minden esetben drént helyezünk be, ami a képződött szövetnedveket elvezeti. A 24-72 órás kórházi megfigyelést és a drén eltávolítását követően otthonába engedjük. Hasát tartó, ún. kompressziós ruha hordása kötelező, amely a belső sebfelszínek gyógyulását segíti elő, eltávolítása kezdetben csak tisztálkodás alkalmával megengedett. Trombózis kialakulásának megelőzésére időszakosan véralvádás-gátló injekciót rendelünk el.

Kontrollvizsgálatra 1 héttel a műtétet követően kell jelentkeznie, addig a hasfal maximális kímélete mellett napi aktivitását azért végezheti. Varratszedés a 2-3. héten esedékes. További ellenőrzés a 6. héten, a 2., 3. 6. és a 12. hónapban javallt. Fizikai aktivitását óvatosan és fokozatosan kezdheti meg, 3 hétig mindenképpen kerülje az intenzív fizikai munkát, különös tekintettel a hasfal használatára (nyújtózkodás, emelés, hasprés, hirtelen mozdulatok). A tartós ülőtevékenység a hasfal gyűrődése miatt nem javasolt, az ülés térdeplőn vagy nagy méretű fit-ball használatával biztonságosabb. A sporttevékenység viszonylag korán, de csak a fokozatosság elvének betartásával kezdhető.

A műtéti eredmény a környező terület duzzanatának megszűntével már jól látható, a hegvonal azonban csak hónapok alatt éri el végleges állapotát.

A műtét korai sebészeti szövődményeként felléphet utóvérzés, amely ritkán ismételt feltárást, akár transzfúziót indokol. Sebfertőzés, az érintett terület keringészavara, elhúzódó sebgyógyulás is előfordulhat. Esetenként a hegvonalban folyadékgyülem szaporodhat fel, amely egy tűszúrással egyszerűen eltávolítható. Késői következményként az arra hajlamos pácienseknél kóros hegképződés alakulhat ki, illetve a műtét területén kisebb területen a bőr tartósan érzéketlenné válhat. Mindezek elkerülésére a gondos előzetes kivizsgálás, a precíz műtéti kivitelezés és a műtétet követő előírások betartása szolgál.

Ha a műtét előtti teendőkről, a kivizsgálás menetéről, az altatás részleteiről vagy a műtét költségeiről szeretne részletes információkhoz jutni, kérjük olvasson tovább.

Create a website or blog at WordPress.com