Információk

Műtét előtti tudnivalók

Mikor fogyókúrázzak, ha plasztikai műtétet tervezek? Amennyiben testsúlyának csökkentését tervezi, azt úgy időzítse, hogy a műtét idejére már stabilan érje el a kívánt testsúlyát. Műtét utáni további súlyvesztés ugyanis szövetinstabilitást okoz, azaz megereszkedés, süllyedés, deformáció előidézője lehet.

Milyen műtét előtti kivizsgálás szükséges? A műtét típusától függően többféle kivizsgálási protokollt alkalmazunk. Az altatásban történő beavatkozások előtt az altatóorvos az általános egészségi állapotot felmérő célzattal laborvizsgálatot, EKG-t, mellkas rtg-t írhat elő. Mellplasztika esetében ezeken felül emlő ultrahang, 45 év felett mammográfia indokolt (emlődaganat családi halmozódása esetén életkortól függetlenül). Meglévő implantátum vizsgálatára natív MRI is szükségessé válhat. Hasplasztika indokolhatja továbbá hasi ultrahang elvégzését is. Helyi érzéstelenítésben végzett műtéteket 3 héten belüli laboreredmények ismeretében végzünk.

Kell-e halasztani a plasztikai műtétet menstruáció ideje alatt? A menstruáció műtéti kontraindikációt nem jelent, bizonyos műtétek esetén kényelmi és higiéniai szempontok alapján mérlegelendő a halasztás (pl. intim- és combplasztika).

Jelent-e műtéti rizikót a dohányzás? A dohányzás vagy egyéb dohánytermékek használata jelentős rizikófaktor minden műtéti szituációban. A szövetek keringését, ezáltal a felszíni sebek és a mélyebb szövetek gyógyulását egyértelműen kedvezőtlenül befolyásolja. Túl azon, hogy a műtéti hegek nem tudnak az elvárásoknak megfelelően gyógyulni, akár mélybe terjedő, katasztrofális szövetelhalás is kialakulhat. Ennek megelőzésére azon műtétek előtt, amelyek érdemi keringészavart okoznak (pl. arcplasztika, mellfelvarrás, combplasztika stb.) a dohányzás a műtét egyértelmű kontraindikációját jelenti. Műtét előtt és után a dohánytermékek használatának 1-1 hónapra történő felfüggesztése kötelező.

Mikor lehet enni és inni utoljára a műtétet megelőzően? Altatásos műtéteknél 8 órával a műtétet megelőzően szilárd táplálékot már nem vehet magához. Kis mennyiségű szénsavmentes ásványvizet a műtét időpontja előtt 1,5 órával még elfogyaszthat. Helyi érzéstelenítésben végzett beavatkozásoknál ilyen szigorú megkötés nincs. Amennyiben rendszeresen szed gyógyszert, annak bevételéről kérdezze meg a kezelőorvosát.

Mit szükséges a műtétre magammal vinni, mit hagyjak otthon? Amennyiben a műtét altatásban történik, egy éjszakát a kórházban kell tartózkodnia. Személyes tisztálkodószereit, papucsot és köntöst hozzon magával. Ékszereit mindenképpen hagyja otthon, a testékszereit (piercingeket) is távolítsa el. A műtét előtt ne használjon testápolót, arckrémet és sminket. A gyűrűsujjakról távolítsa el a műkörmöt illetve a körömlakkot. A szükséges speciális melltartót, illetve kompressziós ruhát biztosítjuk önnek.

Create a website or blog at WordPress.com