Információk

Műtét utáni tudnivalók

Milyen gyógyszereket kell szednem a műtétet követően? Az első három napban szüksége lesz fájdalomcsillapító gyógyszerre. Ez legyen az általánosságban megszokott, önnek bevált készítmény. A fájdalomcsillapítót este vegye be, napközben csak akkor, ha feltétlen szükségét érzi. Három napon túl ne folytassa a fájdalomcsillapító gyógyszer szedését. Hosszabb műtétek után és mozgáskorlátozottság esetén elkerülhetetlen a véralvadás-gátló injekció adása, amit legkevesebb 10 napig kell folytatni.

Mikor kell haladéktalanul jelentkezni a kezelőorvosnál? Hirtelen kialakuló, nagymértékű duzzanat, jelentős fájdalom, ismétlődő hőemelkedés, láz, váladékozás mindenképpen indokolja a kezelőorvos felkeresését.

Mik a sebgyógyulás lépései, kell-e a sebet kezelnem otthon? Varratszedés előtt leggyakrabban semmi teendője nincsen a sebével, a kötést sem kell cserélnie. Kivétel esetére személyes, részletes tájékoztatást fog kapni. Varratszedés után egyszerű testápoló krém használata szükséges az esetleges pörkök óvatos lesegítésére. Ha a sebgyógyulás során egy-egy leeső pörk helyén pici váladékozást tapasztal, egyszerű felszíni sebfertőtlenítő oldat használatával kell elkerülni, hogy a bőr felszínén lévő baktériumok mélybe juthassanak, fertőzést okozhassanak. Ezzel a fertőtlenítő kezeléssel a seb néhány napon belül záródni fog. A hegkezelés további teendői egyéni elbírálás függvénye, hiszen a sebgyógyulás egyénenként eltér, sőt az első fél évben még dinamikusan változhat is. Abban az esetben, ha túlzott kollagénbeépülés történik, a heg elődomborodó, vaskos, lilás színű, viszkető lehet. Ilyenkor szilikongél, szilikontapasz használata bizonyítottan jótékony hatású. Ellenkező esetben, amikor a kollagénbeépülés hiányos, a heg megjelenése kiszélesedő, besüppedő, ilyenkor úgynevezett kollagénindukciós terápiát (pl. lézer kezelést) alkalmazunk. A műtéti heget huzamos ideig nem érheti napsugárzás, és nem lehet szoláriumba sem menni. Az első három hónapban a sebet fizikailag is takarni kell a napsugárzás elől, 3 hónap után magas faktorszámú fényvédőkrém védelme is elégséges.

Mennyit és mit mozoghatok műtét után? A plasztikai beavatkozások nem indokolnak ágynyugalmat a műtétet követő időszakban! Az első 3 hétben azonban minden műtéti területet érintő, fájdalmat kiváltó mozdulatot kerülni kell, mert azok bevérzést provokálhatnak! 3 hét után fokozatosan megkezdhető a műtéti területet érintő mozgás is. A műtét előtti teljes aktivitásához kb. 5-6 hét alatt juthat el. Rázkódással járó fizikai aktivitást, sporttevékenységet végezni, mint pl. futni, lovagolni, ugrálni 3 hónapig nem szabad.

Create a website or blog at WordPress.com