beavatkozások

Orrplasztika

Az arcról alkotott benyomást az orr mérete és formája alapvetően meghatározza, a profil harmonikus ívéhez is jelentősen hozzájárul. Az orr ezen felül a légzőtraktus kezdeti szakasza, egészsége elengedhetetlen az akadálymentes levegővételhez. Az orr veleszületett vagy szerzett deformitásai legtöbbször enyhék, ilyenkor az arcnak csak jellegzetes karaktert adnak. Bizonyos határon túl azonban viselőjüknek elégedetlenséget, esztétikai problémát okoznak. A deformitások társulhatnak egészségügyi komplikációval is (pl. orrsövény-ferdülés). Az orrplasztika lehetőséget biztosít az orr méretének és formájának korrekciójára, egyúttal a fennálló fül-orr-gégészeti rekonstrukció elvégzésére is.

A műtétet előzetes kivizsgálást követően altatásban, műtői körülmények között végezzük, a beavatkozás kb. 1-2 órát vesz igénybe. A rekonstrukcióban, ha a helyzet úgy kívánja, fül-orr-gégész szakorvos is részt vesz. Az orrplasztikát végezhetjük zárt vagy nyitott műtéti technikával. A zárt technika külső metszés nélkül történik, erre akkor van lehetőség, ha csak önmagában az orrhát vonalát kell korrigálnunk. Ha ennél összetettebb deformitással állunk szemben, akkor már nyitott műtéti technikára van szükség.

Az orrot a műtét után sínnel rögzítjük, az orrnyílásokat a műtét másnapjáig tamponáljuk. Ez a mechanikai védelem ugyan átmeneti kellemetlenséggel jár, azonban elengedhetetlen ahhoz, hogy az orr új formáját megtartsa, hogy a sérüléstől, deformációtól átmenetileg megóvjuk. Egy éjszakás kórházi tartózkodást követően otthonában visszatérhet a megszokott hétköznapi aktivitáshoz, de fizikai megterhelést, emelést, előrehajlást 3 hétig kerülni kell. Orrot fújni a rögzítés levétele után lehet. A fájdalom nagyon ritka, savós-véres váladékozás a műtétet követő első héten normális jelenség, aggodalomra nem ad okot.

A sín eltávolítását követően az orr még sokáig nem a végleges formáját mutatja, a fennálló elszíneződés és duzzadt csak fokozatosan szűnik meg, a végleges eredmény eléréséhez egy évre is szükség van.

Műtéti komplikációk lehetnek a következők: az orr és a környező területek bőrérzésének átmeneti gyengülése vagy kiesése, esetenként bevérzés a műtéti területen, sebfertőzés vagy steril sebgyógyulási zavar, hegesedés, bőrelhalás, könnycsatorna sérülés. Szövődmény lehet az orrhát egyenetlensége, az orr aszimmetrikus megjelenése, akár deformitás is kialakulhat. Mindezek elkerülésére a gondos előzetes kivizsgálás, a precíz műtéti kivitelezés és a műtétet követő előírások betartása szolgál. Ha a műtét előtti teendőkről, a kivizsgálás menetéről, az altatás részleteiről vagy a műtét költségeiről szeretne részletes információkhoz jutni, kérjük olvasson tovább.

Create a website or blog at WordPress.com