beavatkozások

Zsírleszívás

Az elhízás látható jele a bőr alatti zsírszövet nem kívánatos megvastagodása. Ha testtömegünk csökkentésére, azaz fogyásra adjuk a fejünket, elsősorban életmódváltás, azaz a táplálkozási szokásaink megváltoztatása, valamint rendszeres testmozgás vezethet tartós eredményhez. Vannak azonban a testnek olyan problémás területei, ahonnan a megvastagodott zsírrétegtől még kitartó fogyókúra árán sem szabadulhatunk meg. Ezek eltüntetésében, a test kontúrjának alakításában segíthet az a sebészeti beavatkozás, amit zsírleszívásnak nevezünk.

A műtéti eljárás során az érintett területeken ejtett apró metszéseken keresztül, azon keresztül, egy arra alkalmas eszközzel felszabadítjuk a zsírsejteket, majd szívóhatással eltávolítjuk az elszabadult zsírszövetet. A műtétet helyi érzéstelenítésben csak akkor végezzük, ha az érintett terület kicsi, általánosságban a 1,5-2 órás beavatkozás altatásban történik, az előzetesen kivizsgált pácienseknél. Az érintett területre úgynevezett kompressziós ruha kerül, ami nyomással akadályozza meg a terület duzzadását, bevérzését, segíti a szövetek összetapadását és a fájdalomcsillapításhoz is hozzájárul. Ezt a kompressziós ruhát a ruházat alatt kb. 6 hétig kell viselni.

A műtét napjának éjszakáját ajánlott kórházban tölteni. A kezelt terület nagyságától függően megszokott napi aktivitás már a műtét után közvetlenül megkezdhető, azonban a fizikai terheléshez a kompressziós ruha elhagyása után csak fokozatosan lehet visszatérni. A sebgyógyulás nem szokott problémát okozni, hiszen csak apró, fél centiméteres metszéseket ejtünk, a varratok is korán, egy hetes korban eltávolíthatók.

A beavatkozást követően kontrollvizsgálaton 1., 2. héten, majd az 1., 3. hónapban, illetve fél évvel később kell részt venni. Végleges műtéti eredmény a duzzanat és bőr alatti bevérzés megszűnte után, kb. 3 hónap múlva látható, mely hosszú távon csak a testsúly kontrollálásával, megtartásával tartható.

A zsírszívás szövődménye lehet: vérzés az érintett területen, átmeneti duzzanat, zsírembólia, különböző fokú érzészavar, akár maradandó kontúregyenetlenség. Ezek elkerülésére a gondos előzetes kivizsgálás, a precíz műtéti kivitelezés és a műtétet követő előírások betartása szolgál. Ha a műtét előtti teendőkről, a kivizsgálás menetéről, az altatás részleteiről vagy a műtét költségeiről szeretne részletes információkhoz jutni, kérjük olvasson tovább.

A zsírszívás során eltávolított zsírszövet speciális eljárás során felhasználható ún. sajátzsír-töltésre, amellyel különböző bőrhibák és kontúr egyenetlenségek korrigálhatók.

Create a website or blog at WordPress.com